گزارش، عملیات سوریه در ادلب؛ واقعیت میدانی به کدام سمت می رود؟
به گزارش نوای پرنده پارسی، نگاهی به شرایط میدانی سوریه نشان می دهد علیرغم اظهارات تند مقامات آنکارا، ترکیه با واقعیت میدانی تا حدود زیادی کنار آمده و تمام تلاش خود را به کار بسته تا سوریه را تا همین مقطع کنونی متوقف کند.
به گزارش گروه بین الملل خبرنگاران، عملیات ارتش سوریه در شمالغرب این کشور از ماه گذشته میلادی آغاز شده که تا به امروز شهرهای خان طومان، معره النعمان، سراقب و العیس به تصرف نیروهای ارتش سوریه در آمده اند و جاده مهم و راهبردی M5 که حلب در شمال سوریه را به حماة در جنوب این کشور متصل می کند به کنترل کامل نیروهای سوری در آمده است.
این عملیات ارتش سوریه اما با واکنش تند ترکیه روبرو شده است.
دلایل ترکیه در مخالفت با عملیات ارتش سوریه
مقامات آنکارا بر این اعتقادند که چنین عملیاتی اولاً با روح توافقنامه های سوچی و آستانه در تناقض است و در ثانی باعث پدید آمدن موج دیگری از آوارگان سوری به سوی مرزهای ترکیه می شود که در حال حاضر بیش از 150 هزار نفر از ادلب به سوی ترکیه در حرکتند.
بر این اساس هیئتی از آنکارا به ریاست سدات اونال معاون وزیر خارجه به همراه مقامات نظامی و امنیتی، 4 دور مذاکرات با همتای روس خود در آنکارا و مسکو برگزار کرد تا طرف روس را ترغیب به دست کشیدن از عملیات کند.
درباره خواسته ترکیه با سخنان ابراهیم کالین سخنگوی ریاست جمهوری این کشور روشن کننده این بخش است که گفته است: تنها راهکار برای گذار از شرایط شبه بن بست کنونی در ادلب، این است که نیروهای اسد، به خطوطی بازگردند که قبلاً در چارچوب توافق سوچی به آنها اشاره شده است.
سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه نیز در پاسخ به خواسته ترکیه عنوان کرده است که تنها راهکار این است که تروریست ها و معارضین معتدل، از هم جدا شوند.
این همان خواسته ای است که طی ماه های اخیر مقامات روسیه و سوریه بارها بر آن تاکید داشتند؛ یعنی جدا کردن تروریست ها و مقابله با آنها، خلع سلاح تروریست ها از تسلیحات سنگین و تامین امنیت مسیرهای مواصلاتی M4 و M5 که لاذقیه را به حسکه، و حلب را به دمشق و حماه متصل می کند. اما ترکیه طی سال های گذشته یا نتوانسته یا نخواسته به این تعهد عمل کند که باعث حملات گاه و بیگاه تروریست ها به پست های دیده بانی روسیه و سوریه و نیز از کار انداخته شدن این مسیرهای مواصلاتی حیاتی شده بود.
بر همین مبنا بود که سوریه به پشتیبانی روسیه اقدام به طرح ریزی عملیاتی کرد تا ضمن رسیدن به اهداف مد نظر خود، ادلب را از لوث وجود تروریست ها پاکسازی کرده و تمامیت ارضی سوریه را برای دمشق تثبیت کند.
چرا ترکیه دست به اقدام زد؟
ترکیه که شرایط موجود را به زیان خود دیده و سرمایه گذاری های چند ده میلیارد دلاری خود برای تروریست ها و نیز امید به تاثیر گذاری در آینده سوریه از طریق در اختیار داشتن ادلب را در حال نابودی می بیند با تمام توان وارد میدان شده و تلاش دارد تا مانع ادامه عملیات سوریه در این منطقه شود.
به همین دلیل بیش از یک هزار دستگاه تانک، نفربر و زره پوش و نیز چند هزار نیروی نظامی ترک از مرزهای جنوبی ترکیه وارد ادلب شده مانع ادامه این عملیات شود اما نتیجه آن تا به امروز کشته و مجروح شدن بیش از 50 نیروی ترک، بمباران کاروان آنها و از بین رفتن بخشی از تسلیحات سنگین آنهاست.
گفته می شود در آخرین دیدارهایی که بین هیئت های ترکیه و روسیه انجام گرفته طرف روس پیشنهاد خروج نیروهای ترک تا فاصله 6 کیلومتری مرز سوریه را داده تا اگر دغدغه موج آوارگان را دارد در همین منطقه اسکانشان دهد اما این پیشنهاد از سوی ترکیه رد شده است.
در همین خصوص بود که ابراهیم کالین سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه اظهار داشت طرح ها و نقشه های ارائه شده از سوی روسیه را نمی پذیریم و نقاط دیده بانی خود را جابجا نخواهیم کرد.
تندتر شدن مواضع ترکیه
با گذشت زمان و پیشروی بیشتر ارتش سوریه مواضع مقامات ترک نیز تندتر می شود.
رئیس جمهور ترکیه به همین دلیل در اقدامی عجیب، ضرب الاجلی تعیین کرده و به دولت اسد هشدار داد که باید تا خاتمه ماه جاری میلادی به خطوط مرزی توافق سوچی بازگشته و دست از اعمال حاکمیت بر ادلب بردارد. این درخواست رئیس جمهور ترکیه از منظر حقوق و روابط بین الملل در نوع خود عجیب ترین درخواستی است که در سالیان اخیر در مورد بحران سوریه بیان شده است.
پس از آن نیز اردوغان طی اظهاراتی که هفته گذشته داشت مطرح نمود: ادلب را به اسد و حامیانش نخواهیم سپرد. آماده برقراری امنیت در ادلب برای مردم ترکیه و منطقه به هر بهای ممکن هستیم. طرح و برنامه خود را برای ادلب آماده کرده ایم، مثل عملیات گذشته می گوییم هر آن ممکن است بیاییم.
اما نکته مهم این است که این بار عملیات ترکیه به خلاف گذشته (عملیات شاخه زیتون، سپر فرات و چشمه صلح) ضدگروه های مسلح و تروریست نخواهد بود بلکه علیه ارتش سوریه است که اگر انجام شود با واکنش های تندی از سوی دمشق و کشورهای تأثیرگذار در سوریه و نیز جامعه جهانی روبه رو خواهد شد.
در همین رابطه دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین تأکید کرد: اگر اقدام ترکیه علیه نیروهای مآغاز دولت سوریه باشد که قطعاً همین طور است، بدترین سناریو از طرف آنکارا خواهد بود.
واقعیت میدانی برای ترکیه
به موازات این اظهارات اما نگاهی به شرایط میدانی سوریه نشان می دهد که علیرغم اظهارات تند مقامات آنکارا، ترکیه با واقعیت میدانی تا حدود زیادی کنار آمده و تمام تلاش خود را به کار بسته تا سوریه را تا همین مقطع کنونی متوقف کند. نگاهی به نقشه میدانی نشان می دهد که ارتش ترکیه نیروهای خود را به صورت طولی کمی جلوتر از موضع کنونی ارتش سوریه مستقر کرده تا ضمن عدم اجازه به پیش روی بیشتر به دمشق، با مذاکره و چانه زنی سیاسی، مسکو را به قانع کردن موضع کنونی میدانی از سوی سوریه وادار کند.
حقوق بین الملل چه می گوید
از منظر حقوق بین الملل، سوریه حق دارد تا تمام خاک خود را از لوث وجود تروریست ها پاکسازی کند و جامعه جهانی نیز علیرغم مواضعی که برخی کشورها علیه دولت اسد دارند، این حق را برای سوریه قائل است و ترکیه نیز با علم به این موضوع همه تلاش خود را به کار بسته تا با مذاکرات سیاسی و حتی تهدید و اعزام نیرو مانع از پیش روی ارتش سوریه و یا جنگ احتمالی با آن شود.
در مجموع می توان گفت که ارتش سوریه با حمایت روسیه و مقاومت در حال پیش روی است و این اقدام هم راستا با حقوق و موازین بین المللی بوده و پیشنهاد احتمالی روسیه به ترکیه نیز می تواند نگرانی ادعایی ترکیه مبنی بر به راه افتادن موج آوارگان را برطرف کند. حال باید دید که آیا سوریه از این حق قانونی خود استفاده خواهد کرد یا شرایط میدانی و سیاسی شرایط دیگری را رقم خواهد زد.
منبع: خبرگزاری تسنیمbestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا