بازار ارومیه گوهری کمیاب از دوران صفویه
به گزارش نوای پرنده پارسی، وقتی حرف از گشت وگذار در یک محیط تاریخی می گردد، کم تر کسی می تواند به پیشنهاد بازدید از تاریخ مصور نه بگوید! بازار ارومیه یک مقصد خاطره انگیز از جنس روزهای صفویه و قاجاریه است. این بازار تاریخی سال ها میزبان میلیون ها مراجعه کننده و جهانگرد ایرانی و خارجی بوده است. همه چیز این بازار رنگ وبوی اصالت و تاریخ کهن ایران را می دهد. لذت قدم زدن روی سنگ فرش های قدیمی بازار و نشستن به تماشای زیبایی ها و کالاهای خوش نقش ورنگ بازار، خاطره ای فراموش نشدنی از روزگاران قدیم ارومیه است.
با مجله توریستی خبرنگاران همراه شوید تا مروری بر سرگذشت بازار تاریخی ارومیه داشته باشیم و قسمت های مختلف بازار را بهتر بشناسیم.
آدرس بازار قدیمی ارومیه کجاست؟
استان آذربایجان غربی، ارومیه، مابین خیابان امام و بعثت
ساعت کاری بازار قدیمی ارومیه چند است؟
از شنبه تا آدینه از ساعت 10 صبح تا 20:30 شب
در بازار ارومیه چه اجناسی را می توان تهیه کرد؟
تقریبا هر آنچه از یک بازار انتظار می رود در بازار ارومیه وجود دارد. اجناس و محصولاتی ازقبیل لبنیات، عطاری، زرگری، مس گری، فرش فروشی، پارچه فروشی، مواد خوراکی، بلورفروشی و کفش فروشی می توان در بازار تاریخی ارومیه تهیه کرد.
کدام جاذبه های توریستی در نزدیکی بازار ارومیه قرار دارند؟
از جاذبه های توریستی نزدیک به بازار ارومیه کلیسای سنت مری ارومیه، موزه ارومیه، بند ارومیه و شلمکان ارومیه هستند.
بازار تاریخی ارومیه از گذشته تا به امروز
داستان این بازار تاریخی از دوره صفویه آغاز شد و داستان همچنان پا برجاست. این بازار در مرکز شهر کنار یکی از مهم ترین جاذبه های تاریخی شهر، مسجد جامع ارومیه جای گرفته است. این مسجد با 5 هزار مترمربع مساحت از معروف ترین و تاریخی ترین جاذبه های ارومیه به شمار می آید. معماری بازار ارومیه الهام گرفته از هنر ستودنی ایرانی و آذری است. نزدیک بودن بازار ارومیه به مسجد و حمام های عمومی خبر از پر جنب وجوش بودن این نقطه می دهد.
به جرئت می توان گفت همه فعالیت های مالی، اجتماعی، فرهنگی، تهیه مواد خوراکی و دیگر فعالیت ها در این منطقه انجام می شد. جالب است بدانید بازار ارومیه در عصر قدیم، محل خریدوفروش نفت بود؛ نفت به یاری شترها از قفقاز به بازار بزرگ ارومیه آورده می شد.مشخصات بازار ارومیه
این بازار وسیع حدود 60 هزار مترمربع مساحت دارد؛ طی سال های گذشته بافت قدیمی بازار بدون استفاده مانده و تحت مراقبت واقع شده است. بازار تاریخی ارومیه جایگاه 1000 باب مغازه (آمار حدودی) با محصولات متنوع است. در دل این بازار تاریخی پنج حمام قدیمی، هفت تیمچه (کاروانسرای کوچک) و سرای بزرگ وجود دارد.
این بازار از دوران صفویه تا به امروز از مکان های پررونق و مهم شهر ارومیه به شمار میرود. از کالاهای سنتی گرفته تا صدای زرگری در این بازار تاریخی دیده و به گوش شنیده می گردد. کسب وکارهای زیادی در بازار فعالیت دارند که از مهم ترین آن ها می توان مس گری، چاقوسازی، کفاشی، بلورفروشی، بذرفروشی، بزازی و عطاری را نام برد.راسته ها و تیمچه های بازار
در حال حاضر چندین راسته با کاربری متفاوت وجود دارد که هر کدام دنیایی از زیبایی و هنر ایرانی را در خود جای داده است. بازار ارومیه فعالیت های کاری مشابه به یکدیگر را در قسمت های تعیین گذاشته تا کار خرید برای عموم بسیار آسان باشد.
مراجعه نمایندگان با توجه به نیازشان می توانند به راسته مدنظرشان بروند. اکنون به اتفاق هم به تک تک راسته ها وتیمچه های بازار تاریخی ارومیه سری می زنیم.
راسته مسگرا بازار
هر زمان به بازار ارومیه رفتید، حتما از راسته مسگرها تماشا کنید. این راسته از شلوغ ترین راسته های بازار و یکی از محبوب ترین جاذبه های بازار به شمار می آید و کم تر کسی وجود دارد، بعد از رفتن به بازار ارومیه از آن تماشا نکند. در این راسته تا چشم تان می بیند، ظرف های خوش رنگ مسی در میزان های مختلف دیده می گردد که به وسیله مسگرهای ماهر ساخته شده اند.
راسته لبنیات فروشی
یک راسته خوش مزه و پرطرفدار در بازار تاریخی ارومیه جای خوش نموده است. هواداران محصولات لبنی با ورود به این راسته با طیف وسیعی از لبنیات فروشی ها روبرو می شوند.
محصولات لبنی این بازار بیش تر به روش سنتی ارومیه تهیه می گردد. اگر توریست هستید و علاقه به چشیدن خوراکی های محلی و تازه دارید، به راسته لبنیات فروشی بروید تا لذت طعم لبنیات به سبک ارومیه را امتحان کنید.
راسته عطاران
کوه های رنگی با عطروبوی دوست داشتنی در راسته عطاران یکی از زیباترین بخش های بازار را تشکیل می دهد. این کوه ها طیفی از انواع ادویه هاست که برای مصارف خوراکی، درمانی، آرایشی و بهداشتی استفاده می گردد. بعلاوه انواعی از صابون و شامپوهای گیاهی در این عطاری ها به فروش می رسد.
راسته کفش فروشی از بازار ارومیه
غیرممکن است کسی با کفش سروکار نداشته باشد. پس اگر در پی جایی هستید که تنوع کفش بالایی داشته باشد، راسته کفاشان بازار ارومیه گزینه خوبی است. در این مغازه ها برای همه رده سنی کفش وجود دارد و به طور کلی بازار ایدئالی برای خرید کفش افراد خانواده است.
راسته بلورفروشی
خانم های خانه دار ارومیه ای برای خرید بلوریجات همواره یک مقصد اصلی دارند و آن راسته بلورفروشی بازار تاریخی ارومیه است. بلورهای باکیفیت و زیبایی در مغازه های این راسته دلبری می نمایند که با دستان بااستعداد بلورسازان ارومیه ای ساخته می گردد.
راسته چاقوفروشان بازار ارومیه
هر چاقویی که فکر می کنید در راسته چاقوفروشان پیدا می گردد. کسبه این راسته انواع چاقو و ساطور با کاربردهای متفاوت برای فروش دارند. باتوجه به نیازی که دارید، می توانید درباره خرید چاقو مناسب کارتان با مغازه دار مشورت کنید تا انتخاب بهتری داشته باشید.
راسته زرگرها
یکی از محبوب ترین زیورآلات بانوان ایرانی، طلا است. در مغازه های طلافروشی این راسته برای افراد خاص پسند می توان طلا تهیه کرد. البته باید بگوییم، طلاهای این بازار بیشتر به سلیقه مردم ارومیه ساخته شده اند و ظاهر چشم گیر و درشت آن ها از چشم هیچ کس دور نمی ماند.
راسته فرش فروشان
حیف است به این بازار بروید، اما به راسته فرش فروشان نروید. فرش های خوش نقش ونگار و سنتی این بازار حس وحال بی نظیری به محیط بازار داده اند. اگر اهل فرش های دست بافت هستید، فرش های زیبایی در این راسته می توانید پیدا کنید.
راسته پارچه فروشان
در یکی از راسته های بازار انواعی از پارچه های رنگین مناسب با هر سلیقه ای با جنس های متنوع وجود دارد. اگر به فکر تهیه سوغاتی برای نزدیکان هستید، می توانید پارچه خریداری کنید.
تیمچه های بازار
کارانسرواهایی در این بازار وجود دارد که زمانی محل اتراق و استراحت مسافران بود، ولی امروز جز ویرانه ای بیش نیستند. خوشبختانه تصمیماتی برای احیای دوباره تیمچه ها ارائه شده، اما عملیات بازسازی تا به امروز آغاز نشده است.
ویژگی های معماری و جاذبه های تاریخی
بنایی بزرگ با آجرهای قرمزرنگ، معماری گنبدی شکل و طاق های بلند از زیبایی های بازار تاریخی ارومیه است که بسیاری از توریستان را به این نقطه از ارومیه می کشاند. این سازه به سبک معماری صفویه بنا شد؛ در دوره قاجار بنای بازار توسعه یافت و تغییراتی در آن ایجاد شد. معماری بازار با اینکه ساده است، ولی جذابیت و شکل سنتی آن را نمی توان نادیده گرفت.
سقف های گنبدی پشت یکدیگر نهاده شده اند تا بازار ارومیه به شکلی با شکوه پدیدار گردد. ورودی بازار یک طاق بزرگ و چندین طاق کوچک وجود دارد که نماد اصالت و تاریخ ارومیه را به وضوح نشان می دهد. اگر به داخل بازار بروید، وجود سنگ فرش روی زمین، دیوارهای آجری و سقف گنبدی شکل بازار ارومیه بی تردید هوش از سرتان خواهند برد.
برای زیبایی هرچه تمام تر، هر یک از گنبدهای موجود در داخل بازار با طاق زینت داده شده اند و اثری چشم نواز به معرض دیدگان قرار داده اند. بعد از اینکه از تماشای سقف دل کندید به بازدید از سراها و تیمچه ها دل بدهید که هر کدام لذت خاص خودش را دارد. بازار تاریخی ارومیه با 100 متر طول و 300 متر عرض به شکل مستطیل احداث شده است.طی سالیان گذشته، قسمت هایی از این بازار مورد بازسازی و بازسازی نهاده شده، ولی شکل سنتی و معماری آن حفظ شده است. نکته جالبی که در معماری بنای بازار ارومیه به چشم می آید، ساده بودن سبک معماری است و تکنیک های هنری مثل گچ کاری، سنگ کاری، کاشی کاری و درب های قدیمی دیده نمی گردد.
آدرس و مسیر دسترسی به بازار ارومیه
بازار ارومیه در قلب شهر در یکی از قدیمی ترین محله های ارومیه واقع شده است. موقعیت مکانی خوب بازار، دسترسی به بیشتر نقاط ارومیه به لطف موقعیت مکانی عالی بازار ارومیه بسیار آسان است. بازار با میدان اصلی ارومیه تنها چند دقیقه فاصله دارد. هر کجا از شهر که هستید، با استفاده از وسایل نقلیه عمومی مثل اتوبوس و تاکسی به میدان اصلی ارومیه بروید. درآخر با پیاده روی چند دقیقه ای خودتان را به بازار تاریخی ارومیه برسانید.
آدرس بازار و گوگل مپ
استان آذربایجان غربی، ارومیه، مابین خیابان امام و بعثت
ثبت بازار در آثار ملی ایران
بازارهای تاریخی به تعداد انگشت شمار وجود دارد که هم جاذبه تاریخی باشد و هم محلی برای خرید عموم. بازار تاریخی ارومیه در تاریخ 22 خرداد 1316 در لیست آثار ملی کشور نهاده شد.. با بازدید از این بازار می توانید با یکی از قدیمی ترین و معروف ترین بازارهای ایران آشنا شوید. بازار ارومیه تجربه زندگی در روزگاران صفویه و مابعد آن را به نمایش می کشد که فرصتی دست نیافتنی برای دوست داران اهل تاریخ است.
در محیطی قدم بزنید که تاریخ حرف ها برای گفتن دارد، ولی گوش شنوا کم. شما می توانید بعد از بازدید از بازار ارومیه گوش شنوای آن بوده و زبان این جاذبه تاریخی باشید.
منبع: علی بابا