تشخیص سریع نوعی باکتری در شیر خشک نوزادان
به گزارش نوای پرنده پارسی، به گزارش خبرنگاران به نقل از ستاد توسعه فناوری نانو، فساد میکروبی در محصولات غذایی یکی از عوامل تهدید سلامت جوامع بشری به شمار می روند. ازاین رو، تشخیص سریع و دقیق عوامل بیماری زا پیش از ورود محصولات غذایی به بازار یکی از رویکردهای اصلی پیشگیری از بسیاری از بیماری هاست.
در این راستا محققی از دانشگاه صنعتی اصفهان در قالب رساله دکتری خود به روشی برای ساخت یک نانوحسگر قابل حمل جهت تشخیص نوعی باکتری دست یافته است.
دکتر زهرا ایزدی، دانش آموخته مقطع دکتری دانشگاه صنعتی اصفهان با اشاره به زمان بر بودن روش های رایج تشخیص سلامت شیر خشک، در مورد اهداف دنبال شده در این طرح گفت: کشت میکروبی، شناسایی مورفولوژیکی و بیوشیمیایی از جمله روش های رایج شناسایی آلودگی میکروبی در مواد غذایی هستند. این روش ها وقت گیر (در حدود 2 تا 7 روز) و هزینه بر هستند و احتیاج به آماده سازی نمونه دارند.
وی اضافه نمود: در این طرح ما با طراحی و ساخت یک زیست حسگر مبتنی بر فناوری نانو، ضمن کاهش هزینه تشخیص سلامت شیر خشک، سرعت این فرایند را به طور قابل توجهی افزایش دادیم.
وی گفت: علاوه بر هزینه پایین زیست حسگر طراحی شده نسبت به روش های رایج، مدت زمان شناسایی آلودگی از 2 الی 7 روز به 25 دقیقه کاهش می یابد. همچنین حد تشخیص این زیست حسگر 1 کلنی در هر میلی لیتر است درحالی که در روش های رایج کنونی نتایج به صورت تعداد احتمالی گزارش می گردد.
به گفته ایزدی در این زیست حسگر که مبتنی بر DNA است از نانوذرات طلا به منظور پایدار کردن رشته های DNA در سطح حسگر استفاده شده است. حد تشخیص این زیست حسگر نیز 12-10× 4.9 مول بر لیتر گزارش شده است.
یکی از نتایج این طرح یک اختراع با عنوان زیست حسگر الکتروشیمیایی مبتنی بر DNA به منظور تشخیص آلودگی باسیلوس سرئوس و ارزیابی آن در شیر خشک نوزاد به شماره ثبت 93252 بوده است.
این طرح در قالب رساله دکتری دکتر زهرا ایزدی، با هدایت دکتر محمود شیخ زین الدین و دکتر صبیحه سلمانیان راد و مشاوره دکتر علی اصغر انصافی انجام شده و تحت عنوان انتها نامه مورداحتیاج صنعت به تأیید داوران ستاد ویژه توسعه فناوری نانو نیز رسیده است.
منبع: خبرگزاری مهرbestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا