باج افزارها در یک قدمی جان بیماران
به گزارش نوای پرنده پارسی، زن میانسالی که به یک بیماری خطرناک مبتلا بود و نیاز به کمک فوری داشت، به خاطر حمله یک باج افزار به سیستم مرکزی بیمارستان نزدیک او در شهر دوسلدورف آلمان جان خود را از دست داد و این اتفاق به تیتر اول تمام رسانه های جهان تبدیل شد.
هک شدن سیستم الکترونیکی نزدیک ترین بیمارستان به این فرد موجب شد او برای دریافت خدمات درمانی به یک بیمارستان دورتر منتقل شود و در بین جهت جان خود را از دست بدهد. در حالی که تا امروز هیچ کس باور نمی کرد هک شدن سیستم های رایانه ای و الکترونیکی بتواند جان انسان را به خطر بیندازد، هم اکنون این مسأله به یک تهدید جدی تبدیل شده است و خبرگزاری آسوشیتدپرس، گزارش داد دولت آلمان بررسی های گسترده ای را آغاز کرده است تا عاملان ناشناخته برای این حمله سایبری و سهل انگاری های احتمالی کارشناسان امنیتی بیمارستان را شناسایی کند.
این هکرهای قاتل
جمعه گذشته زن میانسال آلمانی که شرایط جسمانی مساعدی نداشت با بیمارستان دانشگاه دوسلدورف تماس گرفت تا از خدمات اورژانس استفاده کند و فرآیند انتقال وی به بخش مراقبت های ویژه در اسرع وقت انجام شود. در این میان حمله باج افزاری که از یک روز قبل به سیستم مرکزی بیمارستان اجرا شده بود مانع از عملکرد عادی خدمات درمانی اضطراری شد و به همین خاطر تصمیم گرفته شد او به بیمارستان دیگری که در فاصله 30 کیلومتری قرار داشت، منتقل شود. این اتفاق موجب شد بیمار با تأخیر یک ساعته به بیمارستان برسد و در نهایت جان خود را از دست بدهد.
اداره مرکزی پلیس آلمان هم اکنون اطلاعاتی را به دست آورده است که ارتباط میان مرگ این بیمار و حمله باج افزاری شب گذشته به بیمارستان دوسلدورف را تأیید می کند و در این میان گزارش رئیس دادگستری راین- وستفالیای شمالی، نشان می دهد این حمله سایبری در مجموع 30 سرور بیمارستان دوسلدورف را با اختلال گسترده روبرو کرد و تمام اطلاعات موجود در آنها رمزگذاری شد. دانشگاه هاینریش هاینه که بیمارستان دانشگاهی دوسلدورف زیر نظر آن اداره می شود هم با انتشار بیانیه ای تأیید کرد که هنگام بروز این اتفاق پیامی را از سوی مهاجمان سایبری دریافت کرد که طی آن گفته شده بود برای آزاد شدن اطلاعات می توانند با مهاجمان سایبری تماس بگیرند.
خاتمه با این اتفاق پلیس دوسلدورف با مهاجمان ارتباط برقرار کرد و به آنها گفت این حمله یک بیمارستان را مورد هدف قرار داده است که خدمات اورژانسی را به بیماران ارائه می دهد و اقدام آنها جان تعداد زیادی از مردم را به خطر می اندازد. رسانه های آلمانی گفتند پس از مکالمه مأموران پلیس، مهاجمان سایبری درخواست خود را برای اخاذی و دریافت پول پس گرفتند و کلید رمزگشایی برای باز کردن قفل سرورها و دسترسی مجدد به داده ها را ارسال کردند. وزیر دادگستری آلمان در تکمیل این خبر توضیح داد که هکرها پس از ارسال کلید مخصوص رمزگشایی ناپدید شدند و امکان شناسایی آنها وجود نداشت.
مدیران بیمارستان دوسلدورف با انتشار پیامی روی شبکه اجتماعی توئیتر توضیح دادند این حمله باج افزاری در پی آن صورت گرفت که هکرها یک آسیب پذیری جدی در نرم افزار ضمیمه شده به سیستم مرکزی بیمارستان را شناسایی کردند. آنها همچنین گفتند که از همان ابتدا حمله مربوطه را به مقامات آلمانی گزارش دادند و پلیس امنیت سایبری این کشور نیز گفت که از ژانویه امسال خطرات احتمالی پیرامون این سیستم را گزارش داده بود. در بیانیه این مرکز گفته شد که آنها از قبل آسیب پذیری خطرناکی را که در اپلیکیشن Citrix وجود داشته است، شناسایی کرده بودند. این اپلیکیشن برای ایجاد تعادل در بار ترافیکی برنامه ورودی بیمارستان مورد استفاده قرار می گرفت.
البته باید توجه داشت حمله باج افزاری هفته گذشته نخستین عملیات سایبری به مراکز درمانی نبوده است. سال گذشته 10 بیمارستان مرکزی که سه مورد آنها در آلاباما و هفت مورد در استرالیا واقع شده بودند مورد حملات باج افزاری قرار گرفتند و این ماجرا فرآیند پذیرش بیماران در بخش اورژانس را مختل کرد. چند روز پس از این اتفاق اعلام شد مدیران بیمارستان های آلاباما پول درخواست شده از سوی هکرها را پرداخت کردند تا کلید بازگشایی اطلاعات را به دست آورند و بتوانند سیستم های خود را بازیابی کنند.
چنین حملاتی یکی از جدی ترین تهدیدهای سایبری در جهان محسوب می شود و هر ساله ده ها مورد از آنها در کشورهای مختلف گزارش می شود. مهاجمان سایبری از این طریق می توانند در ازای یک کلید نرم افزاری برای باز کردن قفل سیستم ها و آزادسازی اطلاعات ، بیت کوین یا همان پول الکترونیکی درخواست کنند و بدون آنکه ردی از آنها باقی بماند به اهداف مالی خود دست یابند.
هک های بزرگ پزشکی
اواخر مارس 2020 اعلام شد سازمان بهداشت جهانی مورد حملات گسترده هکری قرار گرفته است و پیچیدگی این حملات به گونه ای بود که تمام سیستم های این سازمان بین المللی را با اختلال روبرو کرد. حمله سایبری به سازمان بهداشت جهانی در حالی انجام شد که کشورهای مختلف با بحران شیوع ویروس کرونا دست و پنجه نرم می کردند و این مرکز اقدام خاصی را برای مهار این بیماری انجام نداده بود.
پیش از این نیز حمله سایبری جان دیک چنی سیاستمدار و دولتمرد 80 ساله امریکایی را به خطر انداخته بود. او بین سال های 2001 تا 2009 میلادی به عنوان معاون جورج بوش عالی ترین مقام این کشور پس از رئیس جمهوری را در اختیار داشت و سابقه سکته قلبی او را مجبور کرده بود سال 2005 میلادی از دستگاه الکترونیکی ضربان ساز برای کمک به بطن چپ قلب خود استفاده کند. دستگاه مربوطه به سیستم بی سیم مجهز بود و در تمام ساعت های شبانه روز شرایط سلامت قلب را به پزشکان و نزدیک ترین بیمارستان نزدیک محل سکونت وی اطلاع می داد. در این میان یک گروه سایبری پیروز شد دستگاه الکترونیکی هوشمند نصب شده در قلب معاون اسبق رئیس جمهوری امریکا را هک کند و باعث شود سیستم بی سیم آن از کار بیفتد. البته این مسأله جان چنی را به خطر نینداخت و پزشکان مربوطه بسرعت کنترل قلب او را در دست گرفتند.
در عوض اتفاق اخیری که در بیمارستان دوسلدورف آلمان رخ داد جان صدها نفر را تهدید کرد. برخی رسانه های محلی گزارش دادند که این هکرها قصد حمله به سیستم مرکزی دانشگاه را داشتند و پس از آنکه متوجه شدند کنترل سرورهای بیمارستان را در اختیار گرفتند از تصمیم خود صرف نظر کردند و بدون دریافت پول، کلید بازگشایی قفل داده ها را به مدیران امنیتی بیمارستان تحویل دادند. محققان امنیتی آلمان هم اکنون تحقیقات گسترده ای را پیش می برند تا در صورت تأیید ارتباط میان مرگ بیمار با هک شدن سیستم بیمارستان، مدیران این مرکز درمانی را توبیخ کنند.
آرن شانبوهم مدیر بیمارستان ضمن تأیید عملیات هکری توضیح داد آسیب پذیری اصلی مربوط به بخشی از سیستم وی پی ان بوده و تمامی سازمان هایی که از نرم افزار Citrix استفاده می کنند، هم اکنون در معرض خطر مشابه قرار دارند. مدیر اسبق مرکز ملی امنیت سایبری انگلستان نیز در بیانیه ای گفت که در صورت تأیید اتفاق مذکور، می توان آن را نخستین فاجعه عملیات سایبری با تلفات انسانی دانست و به عبارت دیگر برای نخستین بار گفت که یک انسان به خاطر فعالیت های هکری جان خود را از دست داده است.
او گفت: اگرچه هدف از این حمله باج افزاری به دست آوردن پول بوده است، ولی این کار موجب توقف سیستم خدمات اوراژنسی و فوت یک انسان شد. بنابراین اگر هکرها بتوانند به یک بیمارستان حمله کنند، در آینده شاهد اتفاقات بدتر از این خواهیم بود. در ابتدای سال 2020 میلادی چند مورد قصور امنیتی در بیمارستان های اروپا گزارش شده است و طولی نخواهد کشید که اتفاقات وخیم تری هم گزارش شود.
شرکت گارمین از بزرگ ترین توسعه دهندگان فناوری ماه گذشته مجبور شد برای آزاد کردن اطلاعات خود که توسط هکرها قفل شده بود میلیون ها دلار پرداخت کند. در حالی که تعداد عملیات های باج افزاری هر روز در نقاط مختلف جهان بیشتر می شود، هنوز هیچ گونه قانون ویژه ای برای مقابله با آنها ارائه نشده است.
منبع: ایران آنلایندور زمین: دور زمین | سفر به دور زمین هیچوقت اینقدر آسون نبوده! تور ارزان، تور لحظه آخری، اروپا، تور تایلند، تور مالزی، تور دبی، تور ترکیه